Meditationer for aktivering af hjerte energi

AT LEVE MED HJERTET I FOKUS I VORES MODERNE SAMFUND

Hjerteintelligens er et kraftfuldt værktøj til at skabe balance i krop og sind, som jeg talte om i blogindlægget Hjertekohærens. For at håndtere stressende situationer, er vi nødt til at være mere centrerede og opmærksomme. Når vi konstant har travlt med aktiviteter, enten arbejdsrelaterede, sociale interaktioner eller andet, bearbejder vores hjerne mange informationer. Vores hurtige tanke mønstre ændrer os til ustoppelige maskiner, som kører for det meste ‘på autopilot’. Vi har mange muligheder, men også en masse frustration og forvirring over, hvad vi virkelig ønsker, hvordan man virkelig kommer i balance og bliver lykkelig. Hvad hvis vi ændrer perspektiv, og begynder at leve med hjertet I fokus I stedet for med hjernen? Dette er en måde at se på livet, blandt mange indfødte stammer og forskellige kulturer fra hele verden med tættere forbindelse til naturen, end vi har. I dette indlæg vil jeg gerne præsentere flere guider og meditationer med forskellige kulturelle rødder med formål at komme ind i hjertet.

Først vil jeg gerne udtrykke min taknemmelighed og glæde for visdommen fra meditation mestrene Drunvalo Melchizedek og Daniel Mitel. Oplysningerne om bevidsthed og meditation, som jeg har fundet i deres bøger, er meget gavnlige og virkelig inspirerende. Gennem deres omfattende arbejde inden for meditationsfeltet, udforskning af spirituelle praksis i forskellige kulturer rundt om i verden og deres livserfaring, giver de os meget praktiske og nyttige værktøjer til at opnå indre ro og transformation.

DRUNVALO MELCHIZEDEK

Drunvalo Melchizedek studerede fysik og kunst ved University of California i Berkeley. Derefter studerede og forskede han i ca 45 år om bevidsthed sammen med flere end 70 lærere fra alle trossystemer. Han har defineret matematisk og geometrisk det menneskelige lyslegeme kendt i gamle tider som Mer-ka-ba. Han har skrevet 5 bøger, der er udgivet på 29 sprog og nåede ud til over hundrede lande i hele verden.

DANIEL MITEL

Daniel Mitel er den første person i verden (i moderne tid), der har forklaret og defineret oprindelsen af det gamle Heart Imagery-system. Heart Imagery, det gamle system, der stammer fra gamle tibetanske, sumeriske og vediske spirituelle mysteriumskoler. Daniel Mitel er også international lektor og kampsportmester (Tai Chi og Karate Traditional Black Belt 5 DAN) og forfatteren af to bøger, der er blevet anerkendt som nogle af de bedst skrevne meditationsbøger i moderne tid.

UNDERSØGELSE OM HEALING OG HJERTE CHAKRAET

En interessant undersøgelse om healing og hjertets betydning blev udført af Drunvalo Melchizedek. Han og hans team samlede en gruppe af healere, der bruger forskellige teknikker som Reiki-healing, Hands on healing, shamanic healing osv. De studerede energien, som kom ud af healerne. Energien fra alle healere viste sig at have det samme mønster, og kilden til dette mønster under heling var lokaliseret I deres hjertechakra.

Ifølge Drunvalos erfaring fra denne undersøgelse og andre forsøg, det der havde større betydning i helingen var den ubetingede kærlighed, som healerne følte for deres patient som menneske, uanset den anvendte teknik. Mange oprindelige kulturer er opmærksomme på dette og praktiserer det i deres helbredelse. Det er en smuk gave af naturen at vi som mennesker kan forbinde os til hinanden fra hjerte til hjerte og dermed overføre en kraftfuld og harmoniserende energi.

Vestlig tankegang er hovedsageligt centreret i hjernen, og logikken er linsen, gennem hvilken vi ser på livet. Dette gør det vanskeligt at skifte pludseligt vores perspektiv og være centreret i hjertet. Vores tankemønstre og logik er så solide og velfunderede, at de styrer os og holder os fast i hovedet. For at komme ind i hjertets energi, er vi nødt til at lære at bevæge vores bevidsthed væk fra hjernen.

ØVELSER FOR AT FLYTTE BEVIDSTHED I KROPPEN

Her vil jeg beskrive 2 øvelser, som hjælper med at flytte vores bevidsthed og fokus i vores krop, og væk fra hjernen, så vi kan berolige tankerne og går ind i hjertets energi. Disse øvelser anbefales i bogen “Living in the heart” af Drunvalo Melkizedek.

Første øvelse – bevægelse rundt i kroppen

 • Placer din opmærksomhed på din højre hånd. Føl dig inde i din hånd så meget som du kan. Prøv at observere, om din bevidsthed stadig er i dit hoved og føler din hånd. Dette ville være den normale måde.
 • Tænk på din ånd, dig, som en energikraft adskilt fra din krop, måske som en lille kugle af lys.

Inden vi bevæger os ud af hovedet og ind i halschakraet, forbereder vi sindet til øvelsen.

Tænk på en høj bygning med en glas elevator bygget på ydersiden. Du kan se hele bygningen, når du stiger ned med elevatoren fra toppen helt ned til jorden. Mens du gør det, kan du se toppen af bygningen bevæge sig væk fra dig, og din relative position til den ændres.

 • Nu med lukkede øjne, brug din fantasi til at se med og forestil dig selv som en lille rund sfære af lys. Prøv at forestille dig denne sfære af lys, der stiger ned med en elevator fra pinealkirtlen eller hovedområdet og ned til halschakraet.
 • Når du bevæger dig ud af hovedet, vil du i din fantasi bemærke, at dit fysiske hoved flytter sig i forhold til dig på toppen af bygningen. Prøv at spille spillet uden at tænke og analysere for meget processen.
 • Når du befinder dig i halschakraet, vil det virke og føles som om du kigger ud af din hals til dit hoved over dig. Halsvævet føles blødt. Lige nu er du på niveau med dine skuldre.
 • Føl dig ikke modløs, hvis du ikke får de rigtige fornemmelser i starten, bare stop og slap af og prøv igen. Prøv at være legesom som et barn.
 • Nu vender du tilbage til dit hoved med dit indre syn og observerer og fornemmer, hvordan resten af din krop bevæger sig ned og væk fra dig. Når du er i dit hoved, skal du vende den rigtige retning mod dine øjne.
 • Gå nu tilbage fra hovedet ned til halsen og føl vævets blødhed.
 • Derefter vender du tilbage til hovedet og mærker forskellen i hårdheden i vævet.
 • Gå tilbage til halsen og føl igen det bløde væv. Mærk forskellen.
 • Gå nu fra din hals over til din højre skulder, mens du stadig vender mod fronten af din krop. Du vil bemærke, hvordan placeringen af hovedet er mod venstre sammenlignet med dig. Mærk knoglerne i din skulder.
 • Gå nu ned ad armen til højre og ind i håndfladen. Se og føl fingrene rundt omkring dig. De vil virke større end dig, den lille sfære af lys.
 • Vend tilbage til hovedet. Først til din skulder, derefter tilbage til halsen. Tag altid en pause i halsen som referencepunkt, inden du går ind i hovedet.

Anden øvelse – bevægelse ind i hjertet

Nu er du klar til at komme ind i hjertet. Prøv at føle forskellen mellem hovedet og hjertet.

 • Start med at bevæge dig fra hovedet ned til halsen som forklaret tidligere.
 • Når du føler dig klar, skal du bevæge dig mod dit fysiske hjerte, ikke hjertets chakra (r). Mærk og føl din bevægelse og hvordan du nærmer dig den. Når du er tæt nok, skal du gå gennem hjertets membran ind i selve hjertet.
 • Mærk tilstedeværelsen af hjertet, dets blødt væv og hjerterytmen. Prøv igen at fokusere på den forskellige oplevelse og fornemmelse mellem hårdheden i hovedet og blødheden i hjertet.
 • Forbliv omkring 5 minutter i hjertet.
 • Når du føler dig klar, skal du gå ud af hjertet gennem membranen og gå tilbage til halsen. Og vend derefter tilbage til dit hoved.
 • Nu når du er tilbage i hovedet, skal du sammenligne oplevelsen og fornemmelsen af hovedet med hjertet igen.

UNITY BREATH MEDITATION

Mange oprindelige stammer rundt om i verden, inklusive Kriya Yoga-mestre, er bevidste om Unity Breath-meditationen og bruger den til at oprette forbindelse til deres hjerteenergi eller den højere bevidsthed.
Drunvalo Melchizedek beskriver meditationen i sin bog ”Living in the heart” som følger:

“Tilknytning til Moder Jord

Lad din opmærksomhed flytte til et sted på Jorden, som du føler er det smukkeste sted i verden. Det kunne være en bjergscene med træer, søer og floder; eller en tør, sandet ørken med næsten intet liv – uanset hvad du opfatter som smuk. Se så mange detaljer, som du kan. Hvis dit sted for eksempel er en bjergscene, skal du se bjergene og de hvide, bølgende skyer. Se og fornem skoven og træerne, der bevæger sig med vinden. Se dyrene – hjorte og elg, små kaniner og egern. Se ned og se flodernes klare vand. Begynd at føle kærlighed til dette sted og for hele naturen. Fortsæt med at vokse ind i dette rum med kærlighed med naturen, indtil dit hjerte banker af din kærligheds varme.

Når tiden føles rigtig, skal du sende din kærlighed til Jordens centrum ved hjælp af din intention, så Moder Jord direkte kan føle den kærlighed, du har til hende. Du kan placere din kærlighed i en lille kugle for at indeholde den og sende den til moderen, hvis du ønsker det, men det er din intention, der er så vigtig. Vent derefter, som barn. Vent, indtil Moder Jord sender hendes kærlighed tilbage til dig, og du kan føle det. Du er hendes barn, og jeg ved, at hun elsker dig. Når din mors kærlighed kommer ind i din krop, skal du åbne op helt, så denne kærlighed kan bevæge sig overalt i din krop. Lad det komme ind i alle dine celler. Lad det bevæge sig gennem din lightbody. Lad det bevæge sig, uanset hvor det ønsker at bevæge sig. Føl denne smukke kærlighed, som din mor har omgivet dig med, og forbliv i denne tilknytning med Moder Jord, indtil den føles komplet.

Tilknytning til den guddommelige Fader

I det rigtige øjeblik, som kun du kan kende, uden at bryde kærlighedstilknytningen med din Moder, se til din Fader, til din himmelske Fader: Se til resten af skabelsen ud over Jorden. Placer din opmærksomhed på en nattehimmel. Se Mælkevejen, mens den bugter over himlen. Se planeterne og månen hvirvle rundt dig og Jorden. Føl solen skjult under jorden. Indse den utrolige rumdybde. Mærk den kærlighed, du har til Faderen, siden den guddommelige Fader er ånden i hele skabelsen, undtagen den guddommelige Mor. Og når denne kærlighed bliver så stor, at den bare ikke kan forblive i dig længere, så lad den bevæge sig i himlen med din intention. Igen kan du sende din kærlighed til himlen (eller solen) inden i en lille kugle, hvis du ønsker det.

Når din kærlighed er blevet sendt i himlen (eller solen) til den guddommelige Fader, venter du igen; du venter på, at Faderen sender sin kærlighed tilbage til dig. Og selvfølgelig vil han altid gøre det. Du er hans barn for evigt, og den guddommelige Fader vil altid, altid elske dig. Og ligesom med mors kærlighed, når du føler, at den guddommelige faders kærlighed kommer ind i dit væsen, så lad det flytte hvor som helst, den vil. Det er din fars kærlighed, og det er rent.

Den hellige treenighed er I live

I dette øjeblik manifesterer sig noget, der sjældent sker: Den hellige treenighed er i live på Jorden. Den guddommelige mor og den guddommelige far er forbundet med dig i ren kærlighed, og du, det guddommelige barn, fuldender trekanten. “

Jeg kan virkelig godt lide at bruge denne meditation, da jeg synes det er meget oprigtigt og naturligt at gøre det. For mig er den især nem, da jeg er en stor naturelsker, og så snart jeg begynder at forestille mig smukke naturlandskaber, bliver mit hjerte varm og fyldt med positiv følelse.

MIN REJSE TIL NEPAL - INSPIRATION, RO OG SANS FOR TILHØRIGHED TIL MODER JORD

En stor inspiration og en livsoplevelse for mig var min tur til Nepal, hvor jeg havde mulighed for at vandre i den majestætiske Himalaya bjergkæde. Disse fantastiske bjerge har stemplet smukke og mægtige landskaber i mit sind. Jeg bliver så glad og inspireret igen og igen, mens jeg tænker på dem. Denne følelsesmæssige forbindelse med landskabet og entusiasmen for naturen gør det ret let og nydeligt at anvende Unity breath-meditationen. En dyb følelse af taknemmelighed og glæde for at være i live og opleve skønheden i naturen opstår under og efter meditationen. Denne sindstilstand, tror jeg hjerteligt på, er virkelig helende og styrkende. En lignende meditation metode til at huske og føle en positiv oplevelse anbefales i Freeze-frame teknikken til hjertekohærens fra Heartmath Institute, som jeg talte om i blogindlægget Hjertekohærens.

Jeg anbefaler alle at tilbringe alene tid i naturen, da det virkelig fremhæver en følelse af tilknytning og tilhørighed til Moder Jord. Meditativ tilstand og selvreflektion sker lettere og mere naturligt, når vi befinder os i et smukt landskab omgivet af stilhed og naturlyde. En stærkere følelse af tilstedeværelse og en dybere mening af os selv som menneske kan rejse sig i disse øjeblikke. Det var bestemt denne slags oplevelse for mig at sidde på toppen af Thorong La passet i 5 416 m højde i Himalaya-bjergene, som du kan se på billedet ovenfor. Der er noget ekstraordinært og magtfuldt ved bjerge, og at klatre på dem føles som den fysiske parallel til at klatre på den spirituelle vækststige. Som om en person får tættere adgang til det metafysiske, mens han er oppe på bjergtoppene, så højt og nær himlen. At udforske naturen er som at udforske os selv, der er så meget at lære og blive inspireret af.

“TILSLUTNING MED DEN PRIMORDIALE ENERGI

tree1

Her er en anden meditation for at komme ind i hjertet fra den rumænske meditationsmester og healer lady Ana, som Daniel Mitel beskriver i sin bog “Journeys into the heart”:

Læg din opmærksomhed på toppen af dit hoved og forestil dig, at du inhalerer ordet “slap af” gennem fontanel, dit kronchakra.

Så se dig selv et sted midt i naturen, et sted, du kender og elsker og bliv en del af jorden; føl for eksempel, at du er blevet et træ med stærke og kraftfulde rødder. Så se, at du bogstaveligt talt er jorden, alle fem elementer i universet er inde i dig: jord, vand, ild, træ og metal.

Føl, at du bliver større og større, og at hele universet er omkring dig. Orbit rundt om solen. Føl forbindelsen med de tusinder af stjerner omkring dig.”

HEART IMAGERY METODEN

Følgende meditation praktiseres af tibetanske munke, beskrevet i Daniel Mitels bog “Journeys into the heart”:

“Træk vejret tre gange ud: træk et normalt åndedrag ind, og slip en lang, langsom udånding gennem munden. Mens du udånder, kan du se alle dine problemer, bekymringer og interne konflikter bevæge sig ud og væk. Træk derefter vejret ind og ud normalt.

Se nu, mærk og føl, at du er et stort hus. Forestil dig et værelse ovenpå huset; det er hjernens rum. En vindeltrappe falder ned fra midten af dette rum (og midten af din hjerne) til midten af dit bryst. Brug din intention og gå ned ad trappen. Når du ankommer til midten af dit bryst, skal du gå af trappen og dreje langsomt til venstre. Der er en dør der går ind i dit hjerte. Det kan være enhver type dør, du forestiller dig. Åbn døren og træd ind i dit hjerte, og husk at lukke døren efter dig selv.

Se nu, mærk og føl kraften og kærligheden, der udspringer fra dit hjerte.

Hvis du læser denne metode tre fire gange og derefter prøver at gøre det, vil du blive overrasket over, hvor let det er at gå ind i hjertet. Jeg har få anbefalinger især for første gang du praktiserer dette. Først når du er i hjertet, vil du se billeder, steder, verdener og ansigter fra kendte og ukendte mennesker. For at være sikker på, at du faktisk er i hjertet, og at det ikke kun er din fantasi, skal du kontrollere, om lyset indeni er polariseret.

Dette er et meget simpelt trin. Når lyset er polariseret, som det er i hjernen, kan vi tydeligt se objekter eller personers skygger. Dette skyldes, at der er en lyskilde, som er solen. Derfor er skygger altid forårsaget af dens lys. Lyset i hjertet er dog ikke polariseret, og der er ingen skygger.”

KONKLUSION

Meditation er et smukt værktøj til at udforske og arbejde med vores sind. Vigtigt at bemærke, at det kræver engageret indsats og praksis. Men hvis vi bruger tid på at tage os af vores fysiske krop, bør vi lige så godt prøve at gøre det med vores sind. Vi er et helt system, hvor krop og sind hænger sammen. For at opnå optimal helbred og trivsel er vi nødt til at afbalancere begge dele. Meditationerne, som jeg delte, har formålet til at komme ind i hjerteenergien og føle forbindelsen og tilhørigheden med hele Universet. Lad os bringe mere hjerteenergi ind i vores liv, mere harmoni, omsorg, kærlighed og opmærksomhed. Vær tålmodig, nysgerrig og barnlig, mens du dykker dybt ind i din bevidsthed =)

 

     Referencer:

 • Drunvalo Melchizedek (2003), “Living in the heart”
 • Drunvalo Melchizedek (2000)”The Ancient secret of the Flower of life”
 • Daniel Mitel and Drunvalo Melchizedek(2017),”Journeys into the heart”
 
 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen