Holistisk tilgang i massage terapi

En måde at kigge på kroppen som helhed I massage terapi er at behandle fascien.

Fasciesystemet er et sammenhængende netværk af bindevæv, som pakker alle væv ind og skaber forbindelse mellem alt i kroppen. Dette tredimensionale netværk sørger for kommunikationen af hver eneste lille ændring eller forskydning igennem hele kroppen.

Nu kan der ske dét, at fasciesystemet enten bliver understimuleret ved for lidt fysisk aktivitet, eller at det bliver træt og slidt af for meget monotont arbejde; herved skabes der spændinger og manglende gennemstrømning i bindevævet. Men dette kan der gøres noget ved:

En massør kan ved brug af fasciefrigørelse, bevæge kroppens forskellige dele, langsomt og i mange retninger, få stivheden til at forsvinde igen. Hvis man gerne selv vil understøtte dette arbejde, kan man begynde at dyrke Qi Gong, Tai Chi eller Yoga.

Lad os lige kigge på hvordan bindevævs-systemet egentlig ser ud: Tænk på en appelsin eller en grapefrugt: Når du åbner den, ser du en tyk hvid hinde. Ydermere ligger hvert appelsinstykke seperat “pakket ind” i en tynd hinde. Begge disse to hinder er frugtens bindevæv!

Hvorfor er fasciefrigørelse nyttigt for dig?

Det giver mere effektiv behandling af stramhed I kroppen; optimerer kropsholdning; giver større elasticitet af bindevæv; løsner op for stramhed omkring led, forårsaget af det bløde væv og dermed giver bedre bevægelighed af kropsdele; lindrer irritation I blodkar, nerver og lymfekar, opstået på grund af stramhed og mange andre.

Hvordan fungerer det endelig?

  • Fasciefrigørelse og sund kraftoverførsel igennem kroppen

Fasciefrigørelse genetablerer bevægeligheden inden i og mellem fascielagene, ved at strække I alle retninger med langsom hastighed for at frigøre fascien, så den optimale kraftoverførsel og kropsholdning kommer tilbage. Det er mere effektivt at tage hensyn til hele kroppen, og på hele bevægelsen, fordi når man behandler et sted, vil forandringen I området påvirke resten af kroppen. Derfor kan man ikke isoleret set behandle kun et område, uden af betragte sammenhængen med resten af kroppen, fordi problemet kan sidde et andet sted. Ved hjælp af god fasciebehandling kan personen ændre uhensigtsmæssige bevægemønstre, dannet som følge af adaptation for stramhed eller smerte et sted I kroppen.

  • Stram fascia irriterer vævet omkring sig

Lymfekar, blodkar og nerver ligger inde I fascier, derfor de kan nemt blive hindret I passage eller irriteret, når der er stramhed. Fornemmelsen af stivhed I fascia kan sammenlignes med tøj på kroppen, som er både stift og for småt. Derfor stramhed påvirker usundt kropsholdning, bevægelsesfrihed og balance.

  • Optimal belastning af fascia

Der kan være brug for fasciefrigørelse på grund af uregelmæssig og upassende belastning af fascierne, som efterfølgende bliver mindre elastiske. Fascien mister sin vitalitet og optimal funktion, hvis den bliver overbelastet, ikke belastet nok eller slet ikke brugt.Alle former for stress både fysisk og psykisk indvirker på fascierne: sygdom, ekstrem temperatur, anstrengelse, mental stress osv.

  • Fasciefrigørelse og leddenes bevægelighed

Fasciefrigørelse hjælper for at øge leddenes bevægelighed I tilfælde af fastlåst knogle stillinger I leddet på grund af stramhed I det bløde væv omkring.Dette lykkes ved hjælp af samspillet mellem integritet og spændingskræfter I kroppen.I bevægeapparatet skelettet presser udad, fascierne presser indad og tyngdekraften, som virker på alle legemer og strukturer, bidrager til integriteten.

Ved bedre forståelse af kroppens mekanismer, kan vi vedligeholde vores helbred mere optimalt.=)

Kilde: Gunna Højgaard, 2015, Fascielære

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen